Find den rette varmepumpe til din bolig
Varmepumper er blevet svært populære inden for de seneste år. Dette skyldes, at en varmepumpe i langt de fleste tilfælde er et meget billigere – og mere miljøvenligt – alternativ til for eksempel oliefyr eller elpaneler. Næsten uanset hvilken metode, du den dag i dag varmer dit hus op med, vil du kunne spare penge på din varmeregning eller elregning, hvis du i stedet vælger at installere en varmepumpe.
Hvordan fungerer en varmepumpe?
En varmepumpe – uanset om der er tale om en jord til vand, luft til vand eller luft til luft varmepumpe – er et varme anlæg, som optager varme energi fra varmekilder med et lavt temperatur niveau – for eksempel visse særlige former for kølemiddel, som processeeres i en såkaldt fordamper. Når kølemidlet udsættes for en temperatur, som er højere end dets egen, vil det udvide sig og fordampe. Dampen bliver presset sammen i en kondensator, hvorved trykket hæves – og så stiger temperaturen. Denne nye varme afgives i kondensatoren, hvor det overføres til husets varmefordelings system (for eksempel dine gamle vand radiatorer), eller til din luft til luft varmepumpe. Når kølemidlet har afgivet sin varme, kondenseres dampen (det vil sige, bliver atter til væske), og kølemidlet løber gennem en termoventil tilbage til fordamperen, hvorved processen begynder på ny.
Hvilken type varmepumpe skal jeg vælge?
Om du skal vælge en jord til vand, en luft til vand eller en luft til luft varmepumpe, kommer helt an på din bolig. En jord til vand varmepumpe – et såkaldt jordvarme anlæg – er kun til folk i hus med en tilpas stor grund. Et jordvarme anlæg er en større udskrivning, og kræver desuden tilladelse fra kommunen. Du vil kunne opnå samme effekt med en luft til vand varmepumpe – og er du ikke i besiddelse af et central varme anlæg, kan en luft til luft varmepumpe med fordel erstatte dine dyre el-radiatorer.